Αντιμετώπιση του φόβου στην ανάρρωση
” Ο φόβος δεν θα κερδηθεί με την σκέψη αλλά με την πράξη” – W. Clement Stone
Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανά διαστήματα. Για τους ανθρώπους όμως που βρίσκονται σε διαδικασία ανάρρωσης ο μη ελεγχόμενος φόβος μπορεί να εμποδίσει την μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Όταν μένεις νηφάλιος ή όταν ξεκινάς την Θεραπεία είναι συνηθισμένο να νιώθεις φόβο για το πως θα είναι η ζωή χωρίς αλκοόλ και ναρκωτικά. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται επίσης τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που πιστεύουν ότι θα βιώσουν κατά την περίοδο της αποτοξίνωσης. Συχνά μπορεί να φοβάσαι μήπως αποτύχεις στου μελλοντικούς σου στόχους. Με λίγα λόγια, ο φόβος μπορεί να γίνει αποπνικτικός και δυσβάσταχτος.
Κάποιοι φόβοι είναι απόλυτα υγιείς. Οι σωματικές, νοητικές και ψυχολογικές αντιδράσεις στον κίνδυνο μας κρατούν ασφαλείς. θα ήταν άδικο να υποθέσουμε ότι έχουμε αποτύχει επειδή αισθανόμαστε φόβο. Αντιθέτως, κατά την διάρκεια της ανάρρωσης αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι η ισορροπία.
Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται φόβο και να είναι πολύ χρήσιμο να αναγνωρίζεις τους φόβους σου. Το να επιτρέπεις όμως στον εαυτό σου να παγιδεύεται στον φόβο μπορεί να αποδειχθεί πειρασμός στο να επιστρέψεις σε γνώριμες καταστάσεις( π.χ. χρήση ναρκωτικών) με σκοπό την ανακούφιση. Όποιος και αν είναι ο φόβος, χρειάζεσαι ένα εποικοδομητικό τρόπο για να τον αντιμετωπίσεις ώστε να μην παγιδευτείς σε αυτόν.
¨Κάτι σημαντικό το οποίο πρέπει να κάνεις είναι να αναλάβεις δράση. Ένα απλό βήμα είναι να καταγράψεις του φόβους σου σε μια λίστα. Και μόνο η γραφή τον φόβων αυτών μπορεί να αποδυναμώσει την ένταση τους. Μόλις αντιληφθείς ποιοι είναι οι φόβοι σου, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο στον να ερευνήσεις τους λόγους που τους προκαλούν. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς διορατικότητα και να μαθαίνεις τρόπους να τους υπερνικήσεις.
Μόλις καταλάβεις τι σε φοβίζει μπορείς να αναλάβεις δράση με τους εξής τρόπους:
- Εξάσκησε την χαλάρωση. Μπορείς να κάνεις βήματα στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες που συνοδεύουν τον φόβο. Κάτι τόσο απλό όπως οι βαθιές αναπνοές ή ο διαλογισμός μπορεί να σου δώσουν τον απαραίτητο χρόνο έτσι ώστε να μην αντιδράς ενστικτωδώς στον φόβο.
- Αποδέξου την αλλαγή. Η ζωή αλλάζει συνεχώς. Κάθε μέρα βιώνουμε πολλές αλλαγές μεγάλες η μικρές. Εάν μπορέσεις να διαχωρίσεις τον φόβο της αλλαγής από τον υποκείμενο φόβο που βιώνεις, τότε μπορείς και να εστιάσεις στην καλύτερη δυνατή λύση.
- Μίλησε με άλλους. Το να κρατάς τους φόβους κλειδωμένους μέσα σου δεν βοηθάει. Η άρνηση δεν λειτούργησε στον εθισμό, και η άρνηση δεν θα λειτουργήσει στην ανάρρωση. Το μόνο που κάνει η άρνηση είναι να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το να μιλήσεις για τους φόβους σου σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι θα σε βοηθήσει να απελευθερώσεις το φόβο και θα σου δώσει την ευκαιρία να καταλάβεις πως κάποιος άλλος ξεπέρασε τους δικούς του.
- Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τον φόβο. Όταν μειώνεις τους παράλογους φόβους, τότε βάζεις τους εναπομείναντες φόβους σε μια προοπτική και τους μετατρέπεις σε εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τον εαυτό σου καλύτερα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
Είναι σημαντικό να βρεις εποικοδομητικούς τρόπους για να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου. Με το να αναγνωρίσεις τους φόβους σου και να μάθεις πώς να τους ξεπεράσεις, μπορείς να αναπτύξεις την εσωτερική δύναμη για να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε προκύψει στην διάρκεια της ανάρρωσης σου.
ΠΗΓΗ. Άκης Κούβελας σύμβουλος ψυχικής www.humangarden.gr