Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΜΑΣΤΙΓΑ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΑΛΚΟΟΛ, ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Σημαντικά στοιχεία για την εξάπλωση που παρουσιάζει σε πανελλαδικό επίπεδο ο εθισμός σε ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο παραθέτει ο πρόεδρος της «ΟΑΣΙΣ» και σύμβουλος απεξάρτησης Δαμιανός Δουΐτσης στη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet.

Μάλιστα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η θέση του για τους εθισμούς σε τοπικό επίπεδο, καθώς επισημαίνει ότι «οι καταχρήσεις στη Θεσσαλία σημείωσαν έξαρση από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά κονδύλια και επιχορηγήσεις έκαναν την εμφάνισή τους».Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία σε σχέση με τις ηλικίες που παρουσιάζονται πιο «επιρρεπείς» στις εξαρτήσεις: «Πρώτον, η χρήση αλκοόλ αρχίζει στην ηλικία των 13 ετών με τα “οινοπνευματώδη αναψυκτικά” και δεύτερον η χρήση χασίς από τα 14 με 15. Μάλιστα περίπου το 60% των εφήβων έχει κάνει χρήση χασίς ή έχει δοκιμάσει άλλα “ελαφριά” ναρκωτικά». Κλείνοντας στέλνει το δικό του μήνυμα στους συνανθρώπους μας που ζουν στον… κόσμο των εξαρτήσεων.

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΔΟΥΙΤΣΗΣΟ κ. Δαμιανός Δουΐτσης

Με την εμπειρία του προέδρου της «ΟΑΣΙΣ», όπως και του συμβούλου απεξάρτησης, ποια είναι η εικόνα – αυτή τη στιγμή – σε ότι αφορά τον εθισμό των Ελλήνων σε ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο;

Η σημερινή κατάσταση στον χώρο των εξαρτήσεων δυστυχώς είναι χειρότερη απ’ ότι στο παρελθόν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Π.χ. ο αλκοολικός παλιά έπινε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και έγνοια για το οικονομικό κόστος. Σήμερα δεν σταμάτησε τη χρήση αλκοόλ αλλά βρίσκει πιο οικονομικές λύσεις π.χ. πίνει στο σπίτι και όχι στα μπαράκια. Ο τζογαδόρος από την άλλη επιλέγει πιο φθηνά παιχνίδια και τα «παίζει όλα για όλα», σαν να είναι η τελευταία του ελπίδα.

Η ανεργία ώθησε πολλούς στις καταχρήσεις. Το «ρίχνουν» στο ποτό, στα ναρκωτικά, στην εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου για να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας.  Νομίζουν ότι έτσι θα τα ξεχάσουν και θα νιώσουν καλύτερα. Σιγά-σιγά όμως χάνουν τον έλεγχο και γίνονται εξαρτημένοι είτε από ουσίες είτε από συμπεριφορές. Ο εθισμός τους εξελίσσεται, γίνεται τρόπος ζωής, τους οδηγεί στη μοναξιά και την αυτοκαταστροφή. Ακολούθως, διαταράσσονται οι οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις.

logo oasis asproΣε ότι αφορά το νομό Λάρισας, αλλά και τη Θεσσαλία, ποιες είναι τα διαθέσιμα στοιχεία για τον εθισμό σε ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο;

Οι καταχρήσεις στη Θεσσαλία σημείωσαν έξαρση από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά κονδύλια και επιχορηγήσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Υπήρχε και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον τζόγο. Από τη στιγμή που τα αγροτικά εισοδήματα αυξήθηκαν εύκολα και γρήγορα άλλαξαν πολλά, ακόμη και στη διασκέδαση. Χάθηκε ο παραδοσιακός τρόπος ζωής και η εισροή χρήματος δημιούργησε ευάλωτους ανθρώπους σε καταχρήσεις και υπερκατανάλωση. Ο εύφορος κάμπος μετατράπηκε σε πρόσφορο κάμπο για τους εθισμούς.

yparxei lysiΠοιες είναι οι ηλικίες που παρουσιάζονται περισσότερο «επιρρεπείς» στις εξαρτήσεις;

Θα σας αναφέρω ορισμένα στοιχεία. Πρώτον, η χρήση αλκοόλ αρχίζει στην ηλικία των 13 ετών με τα «οινοπνευματώδη αναψυκτικά» και δεύτερον η χρήση χασίς από τα 14 με 15. Μάλιστα περίπου το 60% των εφήβων έχει κάνει χρήση χασίς ή έχει δοκιμάσει άλλα «ελαφριά» ναρκωτικά. Κάποιοι θα κάνουν πιο συχνή χρήση και κάποιοι θα περάσουν στην καθημερινή χρήση, στην κατάχρηση και μετά στην εξάρτηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών, με την πάροδο των ετών θα γίνουν εξαρτημένα άτομα και σε πολύ νεαρή ηλικία.

Εικόνα youtube 2Όταν διαπιστωθεί πως ένα μέλος της οικογένειας εμφανίζει ενδείξεις εθισμού σε ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο ή διαδίκτυο πως θα πρέπει να δράσουν τα υπόλοιπα μέλη;

Η πολυετής εμπειρία μου έχει δείξει πως σχεδόν πάντα η οικογένεια ζητά βοήθεια. Ο εξαρτημένος είναι αιχμάλωτος της εξάρτησης και σπάνια κινητοποιείται από μόνος του. Η οικογένεια βέβαια στην αρχή αρνείται το πρόβλημα και μετά προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί της με λάθος τρόπους όπως: καβγάδες και υποσχέσεις. Όταν πια έχει περάσει από την επίπονη διαδικασία αποτυχημένων προσπαθειών, θα ζητήσει τη δική μας βοήθεια. Ο εθισμός είναι μια οικογενειακή ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος κάνει χρήση ή πίνει, τις συνέπειες των πράξεων του τις υφίστανται όλοι. Ενώ ο χρήστης κάνει χρήση, η οικογένεια χάνεται στη ντροπή και τη σιωπή, έχει οικονομικές συνέπειες, οι καβγάδες γίνονται καθημερινότητα, υπάρχει εχθρότητα. Όλη αυτή η ταλαιπωρία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν γινόταν αμέσως η παραδοχή του προβλήματος. Εάν η οικογένεια σήκωνε το τηλέφωνο και ζητούσε βοήθεια από ανθρώπους που ήταν στο πρόβλημα και βρήκαν τη λύση.

d.doutsis-oikogeneies

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους συνανθρώπους μας που ζουν στον… κόσμο των εξαρτήσεων;

Ότι υπάρχει λύση. Αρκεί ο εξαρτημένος ή κάποιος από περιβάλλον του να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Να σταματήσει να το συγκρίνει με άλλα χειρότερα, να σταματήσει να αναβάλει τη λύση, να σταματήσει να χρησιμοποιεί ημίμετρα, να σηκωθεί από τον καναπέ και να ζητήσει βοήθεια. Κι εμείς υπήρξαμε στο πρόβλημα, όμως ζητήσαμε και πήραμε βοήθεια. Έτσι με τη σειρά μας, οφείλουμε να τη δώσουμε σε όσους τη χρειάζονται, για να μη σπάσει η «αλυσίδα της ζωής». Το σύνθημά μας είναι «Βγες από το Εγώ. Έλα στο εμείς.» Μαζί θα μπορέσουμε να «ξεκολλήσουμε» τον εξαρτημένο και την οικογένειά του απ’ αυτή τη λάσπη που λέγεται εξάρτηση γιατί υπάρχει λύση.

Πηγή: www.larissanet.gr