Αλκοόλ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό, απλά είναι νόμιμο, προσιτό και σχετικά φτηνό. Είναι ψυχοτρόπος ουσία που μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Ο αλκοολισμός είναι μια κατάσταση υποταγής στο αλκοόλ. Η εξάρτηση από το αλκοόλ υπάρχει, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνεται και στα τελευταία στάδια οδηγεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή στο θάνατο.

Μάθε Περισσότερα

Ο αλκοολικός

Η εμμονή του μυαλού και ο καταναγκασμός που επακολουθεί για χρήση αλκοόλ, εγγυώνται ότι ο αλκοολικός θα πιεί ενάντια στη θέληση του.

Το αλκοόλ έχει εκτοπίσει ενδιαφέροντα, σχέσεις, ασχολίες, κάνοντας το εθισμένο άτομο να περιστρέφεται γύρω από το αλκοόλ και η μόνη του επιθυμία είναι να το καταναλώσει.

alkool-6 alkool-6

alcohol 5alcohol 8Ο αλκοολικός επηρεάζει με το πρόβλημα του άμεσα τη ζωή ανθρώπων που ζουν γύρω του.

Υπάρχει όμως λύση. Η διακοπή της χρήσης οινοπνεύματος είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για τη θεραπεία του εξαρτημένου, αλλά για να μπορέσει να σταθεροποιήσει την αποχή απαιτείται και η ψυχική του απεξάρτηση σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο.

Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό. Απλά είναι νόμιμο.
Με τον όρο αλκοολισμός, δεν εννοούμε απλώς και μόνο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. Εννοούμε την εσωτερική απώλεια ελέγχου, την ανάγκη του ατόμου να καταναλώνει αλκοόλ με κάθε ευκαιρία και την εμφάνιση ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς κατά την χρήση.

Το άτομο που πάσχει από αλκοολισμό χάνει σταδιακά, την ελευθερία του απέναντι στο αλκοόλ. Το μετατρέπει σε κεντρικό άξονα της ζωής του, χάνοντας οποιοδήποτε ενδιαφέρον για δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις και γενικά ανθρώπινη ζωή.

Σημαντικό είναι να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι μύθοι που αφορούν την εξάρτηση από το αλκοόλ. Ο παλιός παραδοσιακός αλκοολικός που ζούσε και ήταν ανεκτός στο επίπεδο της γειτονιάς, δεν υπάρχει.

Σήμερα αλκοολικοί είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, μόρφωσης .κοινωνικής τάξης και οικονομικού επιπέδου. Αλκοολικός μπορεί να γίνει ο καθένας. Ο αλκοολισμός είναι μία ύπουλη και προοδευτική ασθένεια.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή κοινωνική συναλλαγή. Οι περισσότερες κοινωνικές επαφές, γιορτές, εκδηλώσεις, επαγγελματικές συσκέψεις περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Η σύγχρονη ζωή με τους έντονους ρυθμούς της, η ανεργία, το κυνήγι του χρήματος, ο εγωκεντρισμός και οι δυσκολίες στις σχέσεις των ανθρώπων, οδηγούν σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ατομική ψυχοπαθολογία και έντονη μοναξιά κι εκεί έρχεται το αλκοόλ για να καλύψει προσωρινά τα προβλήματά του.

Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι σχετικά φτηνό, η χρήση του δεν διώκεται ποινικά και είναι κοινωνικά αποδεκτό. Αλλά το αλκοόλ είναι εξαρτησιογόνος και ψυχοτρόπος ουσία.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η άρνηση. Όσο πιο πολύ βυθίζεται κανείς στον αλκοολισμό τόσο το αρνείται.

Εδώ βοηθάει το αν ο θεραπευτής έχει προσωπική εμπειρία. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του και στη συνέχεια θα χρειαστούν μία σειρά αλλαγών στην συμπεριφορά, στη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής.

Σημασία έχει ότι σήμερα, στο πρόβλημα του αλκοολισμού, υπάρχει λύση.

Ένας λογικός άνθρωπος θα σταματούσε να πίνει τότε. Όχι εγώ.. Με λένε Πόπη και είμαι αλκοολική.

ΠΟΠΗ, Αλκοόλ
narkotika-testimonials-woman

ΣΤΗΝ ΟΑΣΙΣ

  • Ενημερώνουμε σχετικά με τους κινδύνους της εξάρτησης.
  • Κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο η εξάρτηση επηρεάζει τη ζωή του εξαρτημένου.
  • Καθορίζουμε το πρόγραμμα αποθεραπείας.
  • Παρακολουθούμε τον αποθεραπευόμενο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και συμπεριφέρεται.
  • Τον διαπαιδαγωγούμε, με σκοπό η ζωή του να είναι υγιής και ισορροπημένη.
  • Τον παραπέμπουμε σε προγράμματα προσωπικής θεραπείας ή σε ομάδες αμοιβαίας στήριξης, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (Α.Α.).
  • Στηρίζουμε και πληροφορούμε τη οικογένειά του.

 

Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε σιωπηλά. Υπάρχει βοήθεια. Υπάρχει λύση.

Ευαισθητοποιήσου

Ενημερώσου!