Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Παιδί και εθισμός στο κινητό τηλέφωνο: Πώς μπορούν να παρέμβουν οι γονείς

Οι μισοί έφηβοι αγωνίζονται από τον εθισμό του τηλεφώνου και το ίδιο ποσοστό των γονέων το αναγνωρίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σχεδόν το 30% των εφήβων πιστεύουν επίσης ότι οι ίδιοι οι γονείς τους είναι εθισμένοι στα τηλέφωνά τους .

Καθώς η κοινωνία γνώρισε δραστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης, οι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει τώρα κινητές συσκευές στην καθημερινότητά τους, περισσότερο από ποτέ. Η νέα δημοσκόπηση από το Common Sense Media είναι μια απόδειξη αυτού.

Εκτός από τους αριθμούς, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συμβουλές  για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου ζητήματος. Το κλειδί είναι να βρουν ισορροπία και να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τα κοινωνικά μέσα και τις κινητές συσκευές.

Ορίστε όρια στη χρήση του τηλεφώνου

Οι γονείς δεν μπορούν απλώς να βγάλουν τα gadget μακριά από τα παιδιά τους με την ελπίδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να ρυθμίσουν τους χρόνους οθόνης και τις ζώνες χωρίς τεχνολογία.

Οι κανόνες εξαρτώνται από την οικογένεια. Ορισμένοι μπορεί να επιλέξουν να καθορίσουν απλά όρια, όπως η απομάκρυνση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Άλλοι μπορεί να επιλέξουν να ορίσουν πιο συγκεκριμένους κανόνες χωρίς απολύτως χρόνο προβολής μετά τις 9:00 μ.μ. στις σχολικές ημέρες και μετά τις 22:00 τα σαββατοκύριακα.

Ελέγξτε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά


Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τις εφαρμογές που έχει το παιδί στο κινητό του. Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλες για την ηλικία του και ότι είναι χρήσιμες και επωφελείς για όλη την οικογένεια. Υπάρχουν εφαρμογές που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ποιότητα του χρόνου που περνάει όλη η οικογένεια μαζί. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι δημιουργικοί και υπεύθυνοι χρήστες της τεχνολογίας και όχι απλά παθητικοί συνδρομητές κάθε λογής εφαρμογών που βγαίνουν ακατάπαυστα.


Εμπλακείτε δημιουργικά  

Οι γονείς θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους, ενώ χρησιμοποιούν κινητά gadgets και εφαρμογές. Πρέπει να υποστηρίζουν τη μάθηση των παιδιών τους, βοηθώντας τους να διερευνήσουν τι διαβάζουν, βλέπουν και παίζουν. Θα βοηθούσε επίσης εάν οι γονείς καθοδηγούν τα παιδιά τους για το πώς να αμφισβητούν και να λαμβάνουν μηνύματα μέσα ενημέρωσης, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κατανόηση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία.Ε

Δείξτε στο παιδί τις επιπτώσεις του να ασχολείται με το κινητό, ενώ κάνει άλλα πράγματα

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η ποιότητα του διαβάσματός τους επηρεάζεται από την ταυτόχρονη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά τους να εστιάζουν κάθε φορά σε αυτό που κάνουν και το διάβασμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Θα πρέπει επομένως να δημιουργούν ένα περιβάλλον με ελάχιστους περισπασμούς, όπου τα παιδιά μένουν μακριά από όλες τις μορφές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ διαβάζουν, ή ενώ συνομιλούν μαζί τους για κάτι σημαντικό.

Ορίστε ένα παράδειγμα

Οι γονείς θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό τους. Ξεκινήστε με το να αφήνετε στην άκρη το κινητό την ώρα που κάθεστε στο τραπέζι να φάτε, ή και σε άλλες στιγμές. Πάντα να έχετε το κινητό στην άκρη και να μην ασχολείστε με αυτό ενώ οδηγείτε: είναι πολύ κακό παράδειγμα για το παιδί! Γενικά θα πρέπει με τις πράξεις σας να δείχνετε στα παιδιά τις αξίες που θέλετε να τους περάσετε.

«Τα παιδιά θα είναι πιο ανοιχτά και πρόθυμα συμμετέχοντες όταν ισχύουν και οι κανόνες του σπιτιού για εσάς».

Αναζήτηση για επαγγελματική βοήθεια

Σε περιπτώσεις που οι γονείς παρατηρούν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει ήδη αποσπάσει την ακαδημαϊκή απόδοση, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία των παιδιών τους και ότι δεν μπορούν πλέον να το χειριστούν μόνοι τους, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε επαγγελματική βοήθεια.

www.techtimes.com