Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΕΞ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ

Ο εθισμένος στο σεξ δεν διαφέρει από τον ναρκομανή, τον αλκοολικό, τον τζογαδόρο ή τον εξαρτημένο στο διαδίκτυο. Ο εθισμός στο σεξ έχει τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα με κάθε εθισμό: Εμμονή και καταναγκασμός.

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο συχνά ο όρος εθισμός στο σεξ αλλά τα όρια της σεξουαλικής εξάρτησης από εκείνα της σεξουαλικής απόλαυσης είναι τόσο δυσδιάκριτα που ο συγκεκριμένος εθισμός έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων από ειδικούς, ψυχολόγους, κέντρα απεξάρτησης κτλ

 Το πρόβλημα είναι ότι ο εθισμός στο σεξ δεν αναγνωρίζεται από τον απλό κόσμο ως εξάρτηση αλλά ως «σεξουαλική επιλογή», «απελευθέρωση», ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου ένα σεξουαλικά δραστήριο άτομο να αποκαλείται «ανώμαλο» ή «άρρωστο».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν μιλάμε για σεξουαλικό εθισμό ούτε η μία προσέγγιση είναι κατάλληλη ούτε η άλλη.

               Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός εθισμένου ατόμου στο σεξ; Πως μπορούμε να το αναγνωρίσουμε;

Το εθισμένο άτομο στο σεξ παρουσιάζει αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Χρόνιες εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και ψυχαναγκαστικές φαντασιώσεις.
 • Ενασχόληση με το σεξ συνεχώς ακόμη κι όταν αυτή η δραστηριότητα παρεμβαίνει με κακό τρόπο στην καθημερινότητα του ( μειώνει την απόδοση στην εργασία, δημιουργεί αναστάτωση στον προγραμματισμό του, δεν είναι συνεπής στα ραντεβού του  κτλ).
 • Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, ταυτόχρονες ή παράλληλες ερωτικές σχέσεις ή εφήμερες σεξουαλικές επαφές.
 • Συχνή ανάγκη για αυνανισμό ( καταναγκαστικός αυνανισμός)  ακόμη και όταν έχει περάσει μόλις ελάχιστος χρόνος από την προηγούμενη σεξουαλική δραστηριότητα ή αυνανισμός για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα.
 • Πολλά ψέματα ή διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με την σεξουαλική του δράση.
 • Ενοχές ή τύψεις μετά από κάθε σεξουαλική επαφή(σιωπή, αφηρημάδα ή γρήγορη αποχώρηση από το κρεβάτι ή και το σπίτι ενίοτε).
 • Ανικανότητα να ελέγξει ή να σταματήσει την συμπεριφορά του όσο  και αν το υπόσχεται( στον εαυτό του ή και στους άλλους).
 • Ενασχόληση με την πορνογραφία.
 • Σεξ με αγνώστους (είτε επί πληρωμή είτε χωρίς).
 • Επιδειξιομανία.
 • Επιλέγει σεξ υψηλού κινδύνου  (π.χ. χωρίς προφυλάξεις, σε κατάσταση μέθης,με άγνωστα άτομα τα οποία αναζητά από το διαδίκτυο κυρίως, σεξ σε χώρους μη ασφαλείς, με βίαιες, σωματικά επικίνδυνες πρακτικές).
 • Επιλέγει το αποκλίνον σεξ (π.χ. σαδομαζοχισμός).

Γιατί ένα άτομο εθίζεται στο σεξ;

Παρατηρώντας το ψυχολογικό υπόβαθρο των ατόμων που εθίζονται στο σεξ θα δούμε ότι αυτά τα άτομα υποφέρουν από το αίσθημα της μοναξιάς, της αναξιότητας, της θλίψης  και η τακτική αυτή είναι ένας τρόπος για να ανακουφιστούν από αυτά τα επώδυνα συναισθήματα..

 Ποιες είναι οι επιπτώσεις του εθισμού στο σεξ στη ζωή αυτών των ατόμων;

Το συναίσθημα της ντροπής, της ενοχής και της χαμηλής αυτοπεποίθησης χειροτερεύει μετά από κάθε επίδοση σε σεξουαλική δραστηριότητα.Το άτομο μένεις με ένα αίσθημα κενόδοξο το οποίο προσπαθεί να καθησυχάσει με την σκέψη ότι πολύ σύντομα θα ξανακάνει σεξ. Δεν διαφέρει σε τίποτα με έναν ηρωινομανή αυτή η κατάσταση, δυστυχώς.

Η ανοχή επίσης που παρουσιάζει ένα εθισμένο άτομο στο σεξ αυξάνεται όλο και πιο πολύ με αποτέλεσμα το άτομο να χρειάζεται όλο και πιο«μεγάλες δόσεις» σεξουαλικής δραστηριότητας για να νιώσει καλά.

Το στερητικό σύνδρομο που νοιώθουν οι εθισμένοι στις ουσίες,το νιώθουν και οι εθισμένοι στο σεξ και μάλιστα έντονα. Εάν «ξεμείνουν» για περισσότερο απ’ όσο «αντέχουν καθαροί», εμφανίζουν συμπτώματα εκνευρισμού,θλίψης, ανησυχίας, βαθιάς μοναξιάς, απόγνωσης  κτλ.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:Ο εθισμός στο σεξ όπως και κάθε εθισμός είναι ασθένεια. Η παραδοχή αυτής της αλήθειας είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία.