Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΥΝ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΠΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΑ

Η νέα παγκόσμια τάση για νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και συγκεκριμένα της κάνναβης, δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό και αποτελεί ένα θέμα που κατά την γνώμη μου όχι μόνο δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε βιαστικές αποφάσεις από τους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά θα έπρεπε να επιστήσει την προσοχή και να θέσει τις κόκκινες γραμμές που απαιτούνται.

Αφορμή για το άρθρο που ακολουθεί ήταν η θετική στάση των Ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Για μένα, αυτός ο διαχωρισμός οδηγεί σε επικίνδυνες παραγωγές συμπερασμάτων η υιοθέτηση των οποίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του κοινωνικού συνόλου και κυρίως των νέων.

Οι επιπτώσεις της κάνναβης είναι ιδιαίτερα σοβαρές και πέρα από τα σωματικά συμπτώματα που προκαλούν όπως ταχυπαλμία, αποσυντονισμό και αποπροσανατολισμό, συχνά συνοδεύονται από υπνηλία που μπορεί να αποβεί μοιραία κατά την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων. Η σχέση της χρήσης κάνναβης και της εμφάνισης ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών (π.χ. κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές) είναι αποδεδειγμένη, όπως και η σχέση συνεχιζόμενης χρήσης κάνναβης και σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών. Το ναρκωτικό λοιπόν, μπορεί να επηρεάσει περισσότερα πράγματα από τη σωματική σου υγεία.

Διεθνείς μελέτες συνέδεσαν τη χρόνια χρήση κάνναβης με εγκεφαλικές ανωμαλίες. Κάτι που υποστηρίζεται και από παλαιότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κάνναβης οι οποίες δείχνουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες από τη μακροχρόνια χρήση άλλων σκληρών ναρκωτικών.

Η κάνναβη αλλάζει τη δομή των σπερματικών κυττάρων, παραμορφώνοντας τα. Κατά συνέπεια ακόμα και μικρές ποσότητες κάνναβης μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή στειρότητα στους άντρες. Η χρήση κάνναβης μπορεί να αναστατώσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.

Μελέτες δείχνουν ότι οι διανοητικές λειτουργίες ανθρώπων που έχουν καπνίσει πολύ κάνναβη τείνουν να εξασθενίσουν ή να ελαττωθούν. Το THC στην κάνναβη διαταράσσει τα κύτταρα των νευρώνων στον  εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν την μνήμη.

Η κάνναβη είναι ένα από τα λίγα ναρκωτικά, το οποίο προκαλεί αφύσικη κυτταρική διαίρεση η οποία οδηγεί σε σοβαρές κληρονομικές ανωμαλίες. Μια έγκυος γυναίκα που καπνίζει κανονικά κάνναβη μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρο τοκετό και το βρέφος να έχει μειωμένο βάρος και μέγεθος. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, έχουν γεννηθεί εκατομμύρια παιδιά από χρήστες ναρκωτικών με μειωμένη πρωτοβουλία και ελαττωμένες ικανότητες να συγκεντρωθούν και να προσανατολιστούν στους στόχους της ζωής. Μελέτες επίσης επιβεβαιώνουν ότι η χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις  εκ γενετής ανωμαλίες, τις διανοητικές ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά.

Η πρόσφατη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Ουρουγουάη γεννά νέους προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης. Για πρώτη φορά ένα κράτος επιτρέπει και θέτει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο τον τομέα: από την καλλιέργεια και την επεξεργασία μέχρι την πώληση και τη διανομή των ναρκωτικών ουσιών.

Στο δρόμο της μερικής νομιμοποίησης των ελαφρών ναρκωτικών βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Τσεχία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, και η Πορτογαλία. Πρόκειται με βεβαιότητα για μία νέα παγκόσμια τάση. Η νομιμοποίηση των ελαφρών ναρκωτικών είναι πλέον ένα είδος πολιτικής μόδας. Σύμφωνα με την επικρατούσα τάση, η μαριχουάνα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο χρήσης με τον καπνό και το αλκοόλ κι αυτό μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο. Όμως δεν είναι.

Τα ελαφριά ναρκωτικά (όπως και όλα τα ναρκωτικά γενικά) είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την κόλαση, απ’ όπου η επιστροφή είναι αδύνατη.

Ορθή πολιτική λοιπόν, ασκούν εκείνες οι χώρες, οι οποίες ακολουθούν το δρόμο της απαγόρευσης των ναρκωτικών και της δίωξης των παραγωγών και εμπόρων τους. Ακόμα και τα νόμιμα ναρκωτικά, στα οποία συγκαταλέγονται το αλκοόλ και ο καπνός, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, και στην περίπτωση των ναρκωτικών ουσιών όπως η κάνναβη οι επιπτώσεις για την υγεία του εγκεφάλου μπορεί να είναι πολλές, με κάποιες από αυτές να σχετίζονται  με βλάβες μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, σε μία πληθώρα αυτών των περιπτώσεων η επιστήμη δεν μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι 3%.

Ποιον, λοιπόν, συμφέρει η νομιμοποίηση των ναρκωτικών; Τα ναρκωτικά είναι πλέον τόσα πολλά, ώστε η μαύρη αγορά, στην οποία αυτά πωλούνταν, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τέτοιο όγκο. Αλλά αν επεκταθεί η νόμιμη ή έστω η μερικώς νόμιμη αγορά της κάνναβης, οι πωλήσεις θα εκτοξευθούν στα ύψη. Οι παραγωγοί έτσι θα πλουτίσουν. Η νομιμοποίηση των ελαφρών ναρκωτικών θα διευκολύνει τη ζωή όχι μόνο των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά και ορισμένων εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παρασιτούν σε αυτήν την αγορά, αλλά βρίσκονται ταυτόχρονα στον τομέα της νόμιμης οικονομίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι οι δικαιολογίες για φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα δεν ευσταθούν. Για παράδειγμα, η νομιμοποίηση των ναρκωτικών δεν μειώνει το επίπεδο της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη χρήση τους, δεν ξεριζώνει τη μαύρη αγορά και δεν εμποδίζει το οργανωμένο έγκλημα, δεν περιορίζει την εξάπλωση του AIDS. Έχουμε διαπιστώσει ότι τα ναρκωτικά δεν επιλύουν τα παλιά προβλήματα, αλλά μόνο δημιουργούν νέα.

 

Δαμιανός Δουίτσης