Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ ?

  1. Υπάρχει εθισμός στο sex ;

Ναι,υπάρχει και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες εξαρτήσεις (ναρκωτικά,αλκοόλ, τζόγος). Όπως και στις άλλες εξαρτήσεις, είναι ένα «μέσο» για την αποφυγή επίπονων καταστάσεων και για γρήγορη αλλαγή διάθεσης. Μακροπρόθεσμα όμως,εμφανίζονται τα συναισθήματα της μοναξιάς κα της ντροπής. Ο εθισμένος σταδιακά χρειάζεται όλο και πιο πολλές, πιο ακραίες και πιο επικίνδυνες πρακτικές, για να νιώσει κάποια διαφορά.

  • Πως γίνεται η διάγνωση;

Οι πράξεις και οι επιθυμίες του εθισμένου στο σεξ μας οδηγούν στη διάγνωση. Οι σεξουαλικά εθιστικές συμπεριφορές συχνά ξεκινούν με την πορνογραφία, η οποία γίνεται αντικείμενο εμμονής, τον καταναγκαστικό αυνανισμό, τις πολλαπλές σχέσεις, το σεξ με αγνώστους (είτε επί πληρωμή, είτε χωρίς), την επιδειξιμανία, τις ψυχαναγκαστικές φαντασιώσεις, το σεξ υψηλού κινδύνου, το αποκλίνον σεξ, ενώ η σεξουαλική βία είναι συχνά στοιχείο κλιμάκωσης του σεξουαλικού εθισμού.

Το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει όλα όσα κάνει πλέον κρυφά από όλους, βιώνει καταναγκασμό και τα επαναλαμβάνει, σε όλο και πιο έντονη μορφή, παρά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν για την οικογένεια, την εργασία, τις σχέσεις του ή την υγεία του.

  • Υπάρχει μεγάλο ποσοστό εθισμένων στο σεξ;

Υπολογίζεται ότι 3% έως 5% των ενηλίκων πάσχουν από ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Η διαταραχή αυτή παρουσιάζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι γυναίκες που πάσχουν δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια. Λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων δεν αποκαλύπτουν το πρόβλημα με την ίδια ευκολία που μπορεί να το κάνουν οι άνδρες.

  • Θεραπεύεται ο εθισμός στο σεξ;

Η θεραπεία των σεξουαλικά εξαρτημένων ατόμων είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία. Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης βιολογίας και σίγουρα κανένας δεν πρέπει να απέχει. Γι’ αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Η συμπαράσταση από την οικογένεια και τους φίλους είναι απαραίτητη.

  • Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την κατάσταση αυτή;

Οικογενειακά προβλήματα, η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, είναι αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη σεξουαλική συμπεριφορά. Τα ευρήματα των ειδικών μαρτυρούν πως οι περισσότεροι σεξομανείς έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά και περιγράφουν τους γονείς τους ως «απόμακρους» και «αδιάφορους». Ακόμη, έρευνες δείχνουν πως αυτή η ακραία αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα προβλημάτων όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη.

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

Στον εθισμό στον έρωτα αρχικά υπάρχει ένα έντονο αίσθημα ευχαρίστησης και η ανάγκη των εθισμένων ατόμων να αγαπηθούν. Αυτό αργότερα γίνεται καταναγκασμός, πράξεις που ποτέ δεν θα έκαναν, υποχώρηση σε αρχές και αξίες.

Το 5-10% του πληθυσμού έχει εθισμό στον έρωτα, ενώ τα άτομα που τον εμφανίζουν είναι κατά βάση αγχώδη και με ισχυρή την ανάγκη να πιστέψουν στην «ιδανική αγάπη». Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν βιβλία αυτο-βοήθειας, ατομική θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους, αλλά και προγράμματα ομαδικής θεραπείας.