Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Εξαρτήσεις και Κοινωνία

Ζούμε σε μια εποχή που τους ανθρώπους τους  τρέφουν οι εξαρτήσεις. Εξάρτηση από το διαδίκτυο, από την τροφή, εξάρτηση από το χρήμα (πηγή εξουσίας), από το φαίνεσθε. Τα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής των ανθρώπων  κάποτε κατά την ψυχιατρική  συγκαταλεγόταν στις διαταραχές και σήμερα εντέχνως μας τα περνούν ως τρόπο ζωής… Αυτός ο τρόπος ζωής – διαταραχή, δημιουργεί στους ανθρώπους ένα τεράστιο ψυχικό κενό, απέραντη μοναξιά, παιχνίδι ανταγωνιστικότητας, κατάρρευση αξιών και ηθικής, επένδυση στο άτομο, με αποτέλεσμα καταστροφή των διαπροσωπικών (φιλικών, επαγγελματικών ή προσωπικών) σχέσεων.

Οι εξαρτήσεις έρχονται για να μας θυμίσουν πόσο ευάλωτοι και ασήμαντοι είμαστε, πόσο ίσοι μεταξύ μας αν και διαφορετικοί. Οι εξαρτήσεις είναι το κοινωνικό φαινόμενο που αφορά όλους μας. Ένα φαινόμενο που οδηγεί σ΄ έναν κόσμο γεμάτο πόνο, μοναξιά και απομόνωση. Σ΄ έναν κόσμο γεμάτο καταναγκασμούς και παραλογισμό, που όμως ο θάνατος στα μάτια τους ίσως να είναι και λύτρωση. Το θλιβερό δεν είναι ο θάνατός τους είναι η ίδια η ζωή τους. Μια ζωή χωρίς όνειρα και καθόλου λειτουργικότητα και ενεργητικότητα.

Σήμερα λοιπόν η κοινωνία δημιουργεί δούλους παθών, ανθρώπους που εναλλάσσουν την εμπιστοσύνη με την καχυποψία, την ευγνωμοσύνη με την αχαριστία, το ενδιαφέρον με την αδιαφορία. Σήμερα όμως η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί πως αποδέκτης αυτού του προβλήματος είναι η ίδια η οποία πρέπει επιτέλους πρέπει να δηλώσει το ρόλο της σε σχέση με το θύμα. Είναι δηλαδή προστάτης ή θύτης των εξαρτημένων;  Το πρόβλημα είναι ν΄ αντιληφθούμε γιατί υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι.

Η κοινωνία, μέσω του τρόπου ζωής που προβάλλει, αποσυνδέει τον άνθρωπο από το περιβάλλον του, συνεπώς από την πραγματικότητα. Θα λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι εξαρτήσεις αλλά τα αδιέξοδα που σήμερα η κοινωνία δημιουργεί. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε όνειρα, αξίες, στόχους και ηθική, σε μια περίοδο αήθη που περνάμε.