Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ

 

Στις αρχές του 1840 για πρώτη φορά αναφέρεται ότι ο όρος αλκοολισμός σημαίνει τη χρόνια χρήση του αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες και το πλήθος των προβλημάτων που συνεπάγονται από τη χρήση. Το αλκοόλ είναι ψυχοτρόπος  ουσία και μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.

Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό.

Η πρώτη ομάδα αυτοβοήθειας για αλκοολικούς δημιουργήθηκε το 1935.

Σε αυτή την ομάδα ακούστηκε για πρώτη φορά: η εμμονή του μυαλού, η αλλεργική αντίδραση και καταπιεστική παρόρμηση εγγυούνται ότι αυτός που υποφέρει από την ασθένεια του αλκοολισμού θα πιει ενάντια στη θέλησή του.

Ο αλκοολικός δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα του συμβεί όταν πιει.

Ο αλκοολισμός είναι μία κατάσταση που αφορά όλη την ανθρώπινη ύπαρξη και σηματοδοτεί οπωσδήποτε εξάρτηση, άσχετα από την ποσότητα!

Ο αλκοολικός όταν πίνει δεν είναι ικανός να προβλέψει το αποτέλεσμα σχετικά με την ποσότητα ή την διάρκεια του ποτού του.

Ο αλκοολισμός χαρακτηρίζεται από:

– Εμμονή  του μυαλού για χρήση.

– Καταναγκαστική συνέχιση της χρήσης.

Τελικά ο αλκοολισμός είναι σωματική ,συναισθηματική, διανοητική, πνευματική και κοινωνική ασθένεια. Προσβάλλει  ολοκληρωτικά το άτομο και στα τελευταία στάδιά του συχνά οδηγεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή στο θάνατο.

ΑΙΤΙΑ: Η κύρια αιτία-κλειδί για την αναγνώριση του αλκοολισμού δεν είναι οι εξωτερικοί παράγοντες αλλά το φαινόμενο της εσωτερικής απώλειας ελέγχου κι έλλειψης πνευματικών αρχών.

 

Ποιόν αφορά – Συνέπειες – Αντιμετώπιση

Ο αλκοολισμός δεν διακρίνει και δεν εξαιρεί ανθρώπους.

Η ακριβής περιγραφή του αλκοολικού είναι η σταδιακή ανικανότητα να πίνει κάποιος σύμφωνα με την επιθυμία του.

Δεν είναι μόνο οι αλκοολικοί που μεθοδεύουν τις προσπάθειες απόκρυψης, ελαχιστοποίησης και δικαιολόγησης του προβλήματος ,αλλά στην προσπάθειά τους αυτή έχουν ισχυρούς  συμμάχους τους οικείους τους (Συνεξάρτηση – λάθος τρόπος αγάπης).

Η ενημέρωση και η σωστή πληροφόρηση για τον αλκοολισμό είναι το μόνο  βασικό βήμα για να βοηθήσουν αυτούς που υποφέρουν και αγαπούν.

Η διακοπή της εξέλιξης  της νόσου επιτυγχάνεται μόνο με την  απόλυτη αποχή «εφ΄όρου ζωής» από το αλκοόλ και με τη συνεργασία με άλλους καθαρούς αλκοολικούς.

Ομάδες αυτοβοήθειας= ανάληψη προσωπικής  ευθύνης  και κατά συνέπεια αναίρεση της παθητικότητας.