Παρουσίαση βιβλίου

Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων – Νεώριο Μόρο

Παρουσίαση βιβλίου στα Χανιά


Σκληρά - Μαλακά Ναρκωτικά.Η παρουσίαση του βιβλίου «Το Παραμύθι της Εξάρτησης – Η Αποπλάνηση του Εθισμού» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, στις 19:30, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων – Νεώριο Μόρο.

Το βιβλίο έγραψαν η Ειρήνη Κριτσωτάκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και ο Δαμιανός Δουΐτσης, Πρόεδρος της ΜΚΟ  «Όασις» – Σύμβουλος Απεξάρτησης.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Χρήστος Τσαντής – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και θα συντονίσει η Μαρία Βούλγαρη – Δημοσιογράφος.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, θα διατεθούν για την υποστήριξη του κοινωνικού έργου της ΜΚΟ  «Όασις».

Περισσότερα για το Κέντρο Απεξάρτησης «Όασις» στο τηλέφωνο 2310-508598 και στο www.oasis.org.gr.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

ΣΚΛΗΡΑ – ΜΑΛΑΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ;

Ένα συχνό ερώτημα που τίθεται στις μέρες μας είναι ο διαχωρισμός σε σκληρά – μαλακά Ναρκωτικά. Ειδικά όσον αφορά το χασίς και τα παραισθησιογόνα, μοιάζει να επικρατεί μια μορφή κοινωνικής ανεκτικότητας. Ο χρήστης τέτοιου είδους ναρκωτικών εφησυχάζει την συνείδησή του, σε καμία περίπτωση δε θεωρεί τον εαυτό του ναρκομανή και οι κοντινοί του εφησυχάζουν την ανησυχία τους με τη δικαιολογία ότι «όλα τα παιδιά σήμερα κάτι παίρνουν».

Η ιατρική και η πολιτική συνηγορούν με την άποψη αυτή κι έτσι όλοι είναι χαλαροί και ήρεμοι. Ακόμη κι όταν η κοκαΐνη μπαίνει στο κάδρο, η γενική εικόνα δε χαλάει, γιατί για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ειδικά στην Ευρώπη, δε θεωρείται εθιστική. Μόνον όταν η ηρωίνη περάσει το κατώφλι του σπιτιού αρχίζει η ανησυχία του εξαρτημένου λιγότερο και της οικογένειάς του περισσότερο. Αλλά και πάλι επικρατεί η αντίληψη ότι αν δεν «τρυπιέται» κανείς, αν δεν πίνει καθημερινά, αν δεν πουλάει, αν…, αν… και οι δικαιολογίες τελειωμό δεν έχουν.

Ένας τέτοιος διαχωρισμός των ουσιών είναι επικίνδυνος, αν όχι ύποπτος. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η περιστασιακή χρήση χασίς και παραισθησιογόνων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχολογικές και ψυχιατρικές βλάβες στον οργανισμό. Τέτοιες μπορεί να είναι κρίσεις πανικού ή αγοραφοβίας, κατάθλιψη, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, διπολικές διαταραχές, ακόμη και σχιζοφρένεια. Η μακροχρόνια χρήση «μαλακών» ναρκωτικών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στις παραπάνω συνέπειες ή θα μεταπηδήσει στα αποκαλούμενα σκληρά ναρκωτικά (κοκαΐνη, ψυχοφάρμακα, ηρωίνη).

Το πέρασμα από τα μαλακά στα σκληρά ναρκωτικά είναι μια φυσική πορεία.

Ο  χρήστης μαθαίνει να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, χάνει σταδιακά την ικανότητά του να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις εργασιακές ή σπουδαστικές του υποχρεώσεις, οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις πλήττονται βαθύτατα.

Χάνει το νόημα της απλής, φυσιολογικής ζωής και καλλιεργεί μια «ναρκοκουλτούρα», όπου κυριαρχούν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις. Όλα μοιάζουν «ξενέρωτα» και δυσβάσταχτα, επικρατούν οι ονειροπολήσεις και η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη να «γεμίσει το κεφάλι του».

Ο εθισμένος, από τα ναρκωτικά οποιασδήποτε μορφής, είναι αιχμάλωτος. Είτε η χρήση του είναι περιστασιακή, είτε είναι μόνιμη. Το θέμα που αντιμετωπίζει δεν είναι το είδος της ουσίας και τι σημαίνει αυτή για τον οργανισμό του, αλλά το γεγονός ότι είναι μια προσωπικότητα που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη καθημερινότητά, που δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, που χρειάζεται ανάμεσα στον ίδιο  και τη ζωή του έναν ενδιάμεσο (την ουσία) για να υπάρξει με κάποιο τρόπο.