ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Μήπως κάποιος άνθρωπος σημαντικός για σένα είναι εθισμένος στο τζόγο;
Εάν ναι, τότε ίσως:
- Γίνεται όλο και πιο αμυντική η στάση του. Όσο περισσότερο είναι εθισμένος, τόσο περισσότερο υπερασπίζεται τον τζόγο ως τρόπο για να εξοικονομήσει χρήματα. Μπορεί να είναι αμυντικός, μυστικοπαθής ή να κατηγορεί εσένα ή άλλους κοντινούς του ανθρώπους για την ανάγκη του να παίξει. Ίσως σε χρεώνει, ότι δηλαδή παίζει για σένα και ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι τη «μεγάλη νίκη» που θα συμβεί σήμερα- αύριο.
- Ξαφνικά είναι μυστικοπαθής για τα χρήματα και τα οικονομικά του. Μπορεί να εμφανίσει αιφνίδια επιθυμία ελέγχου των οικονομικών του σπιτιού ή να υπάρξει κάποιο έλλειμμα ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης «έσοδα- έξοδα» είναι σταθερός. Ίσως «μυστηριωδώς» να μειώνονται τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή να γίνονται αιτήσεις για ανεξήγητα δάνεια ή προκαταβολές από τη δουλειά. Είναι πιθανό, ταυτόχρονα με αυτή την έλλειψη χρημάτων, να σας κάνει ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο ακριβά δώρα, ενώ ταυτόχρονα είχε κοπεί το ηλεκτρικό ή το τηλέφωνο πριν μια εβδομάδα, γιατί ισχυρίστηκε ότι ξέχασε να πληρώσει.
- Όλο και πιο απελπισμένα αναζητά χρήματα για να εξυπηρετήσει το τζόγο. Αυξάνονται οι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών, ζητά από φίλους και οικογένεια δανεικά. Κοσμήματα, αυτοκίνητα ή άλλα αντικείμενα που είναι εύκολο να δοθούν ως ενέχυρο εξαφανίζονται.
Ο εθισμένος χρειάζεται τη στήριξη της οικογένειας για να σταματήσει τον τζόγο. Η απόφαση όμως για να σταματήσει είναι αποκλειστικά δική του. Όσο σκληρό κι αν είναι να βλέπεις ή να ζεις τα αποτελέσματα του τζόγου, δε μπορείς να κάνεις κάποιον να σταματήσει τα τυχερά παιχνίδια. Μπορείς όμως να σταματήσεις να καλύπτεις. Μπορείς να σταματήσεις να είσαι συνεργός.
Οι αγαπημένοι των εθισμένων έχουν αντικρουόμενα συναισθήματα. Συγκαλύπτουν τον τζόγο και περνούν πολύ χρόνο αστυνομεύοντας τον εθισμένο, στην προσπάθειά τους να τον κρατήσουν μακριά από τον τζόγο. Την ίδια στιγμή είναι έξαλλοι από θυμό για το ρόλο του «αστυνόμου» και κουράζονται από την προσπάθειά τους να κρυφτεί και να διατηρηθεί η παρωδία της ευτυχισμένης οικογένειας και η υποκρισία. Δανείζουν χρήματα στον εθισμένο, πληρώνουν χρέη, στερούνται τα αντικείμενα που έχουν πωληθεί εν αγνοία τους, πληρώνουν πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς, βλέπουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς να εξανεμίζονται. Γκρινιάζουν, συμβουλεύουν, κλαίνε, μαλώνουν, βρίζουν, ίσως ακόμη και να δέρνουν τον εθισμένο και συνεχίζουν να πληρώνουν, να του μαγειρεύουν, να τακτοποιούν και να φροντίζουν τα ρούχα και το σπίτι που μένει. Με άλλα λόγια, από τη μια προσπαθούν να ελέγξουν το τζόγο του ανεπιτυχώς και απ’ την άλλη τον συντηρούν με επιτυχία.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
- Ξεκίνα να βοηθάς τον εαυτό σου. Είναι δικαίωμά σου να προστατεύεις τον εαυτό σου συναισθηματικά και οικονομικά. Μη κατηγορείς εσένα για τα προβλήματα του άλλου.
- Μην απομονώνεσαι. Μπορεί να μοιάζει τρομακτικό ν’ αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου και να μοιάζει πιο εύκολο να εκλογικεύσεις και να τον συνδράμεις για μια «τελευταία φορά». Μπορεί να ντρέπεσαι και να αισθάνεσαι ο μοναδικός στο κόσμο που ζει τέτοιες καταστάσεις. Η συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες, η δημοσιοποίηση του προβλήματος σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, φέρνει τη συνειδητοποίηση ότι πολλές οικογένειες δίνουν τον ίδιο αγώνα.
- Βάλε όρια στη διαχείριση χρημάτων. Ανέλαβε ο ίδιος τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Απομάκρυνε τον εθισμένο από την ευθύνη αυτή, ακόμη κι αν είναι σε αποχή, υπό τον φόβο υποτροπής. Σιγουρέψου ότι τα προσωπικά σου χρήματα, ο τραπεζικός σου λογαριασμός και η πιστωτική σου κάρτα δεν κινδυνεύουν.
- Σκέψου πώς θα διαχειριστείς τα χρηματικά αιτήματα του εθισμένου. Μη ξεχνάς ότι είναι εξαιρετικά χειριστικός και επίμονος. Μπορεί να σου πει ψέματα, να σε κατηγορήσει, να σε βρίσει ή να σε κτυπήσει, να σε απειλήσει, να σε κολακέψει, να σου φέρει δώρα, να σε απειλήσει, ακόμη και να σε μηνύσει, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Χρειάζεσαι χρόνο, υπομονή και υποστήριξη, προκειμένου να διαχειριστείς αυτές τις καταστάσεις και να μη γίνεσαι συνένοχος στο πρόβλημα, αλλά και να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου.
ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΝΑΙ |
OXI |
◊ Παίρνω βοήθεια από άλλους ανθρώπους με ίδια προβλήματα.
◊ Εξηγώ το πρόβλημα στα παιδιά. ◊ Αναγνωρίζω τις καλές ποιότητες του εθισμένου. ◊ Παραμένω ήρεμος όταν μιλώ μαζί του για το πρόβλημα και τις συνέπειές του. ◊ Παίρνω απόσταση όταν το πρόβλημα επηρεάζει εμένα και τα παιδιά. ◊ Ξεκινώ να δεσμεύομαι να ολοκληρώσω τη δική μου θεραπεία, παρά το χρόνο και το κόστος που συνεπάγεται, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του εθισμένου. ◊ Ελέγχω τα οικονομικά της οικογένειας. Εξαιρώ τον εθισμένο από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κοινές πιστωτικές κάρτες. |
◊ Δεν κηρύττω, δεν κάνω διαλέξεις, δε χάνω τον έλεγχο του θυμού μου.
◊ Δεν απειλώ, δε δίνω τελεσίγραφα εκτός αν σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω. ◊ Δεν εξαιρώ τον εθισμένο από την οικογενειακή ζωή και δραστηριότητες. ◊ Δε ψάχνω για γρήγορες και εύκολες λύσεις, ούτε παραμυθιάζομαι στην πρώτη αποχή του. ◊ Δε διασώζω τον παίκτη, δεν τον ξεχρεώνω. ◊ Δεν αρνούμαι το πρόβλημα, δεν συγκαλύπτω. |
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
2310 508598-9
6944 318118