Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Στον εφιάλτη του αλκοολισμού φαίνεται πως βυθίζονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι στη Θεσσαλονίκη, όπως πολύ σωστά επισημαίνει παλιότερο άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία. Τα βαριά ποτά κάνουν θραύση στα νυχτερινά κέντρα και στα μπαρ, ενώ το χειρότερο είναι ότι ακόμη και παιδιά δημοτικού βρίσκουν πολύ εύκολα αλκοόλ, από το περίπτερο της γειτονιάς έως τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης. .Τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σχετικά με καταστηματάρχες που προσφέρουν αλόγιστα αλκοόλ σε ανήλικους είναι σοκαριστικά: Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2006 και το α’ τρίμηνο του 2007, αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων της Ασφάλειας και συνεργεία της διεύθυνσης αστυνομίας εντόπισαν συνολικά 1.063 περιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ από παιδιά και εφήβους, καθώς και καταστήματα που, όχι μόνο προσέφεραν βαριά ποτά, αλλά δεν είχαν καν αναρτημένη τη σχετική απαγορευτική πινακίδα!

 

Κερνούν ποτά για βιτρίνα!

Κοινό μυστικό στον κόσμο της διασκέδασης είναι ότι οι νεαρές κοπέλες που κάθονται στα πρώτα τραπέζια προσελκύουν πελάτες στα καταστήματα. Και πώς καταφέρνεις να φέρεις κοπέλες στο μαγαζί; “Κερνώντας τις ποτά και σφηνάκια όλη τη νύχτα”, απαντούν καταστηματάρχες, οι οποίοι, όπως φαίνεται, αδιαφορούν για την ηλικία των κοριτσιών.

Μιλώντας στη “Μακεδονία” ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης Ιγνάτιος Μάγκος, παραδέχτηκε ότι στα νυχτερινά καταστήματα γίνεται χρήση αλκοόλ από ανήλικους, ωστόσο επισημαίνει ότι πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί και κατ’ επέκταση να περιοριστεί το φαινόμενο.

“Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σχολεία που επισκέπτονται κατά τη διάρκεια εκδρομών τα νυχτερινά μαγαζιά. Στους μαθητές δεν προσφέρονται αλκοολούχα ποτά, εκτός από κάτι μπίρες με πολύ μικρή αναλογία σε αλκοόλ. Δεν μπορείς όμως να ελέγξεις τους μαθητές. Υπήρχαν περιπτώσεις που έστελναν ενηλίκους να παραγγείλουν γι’ αυτούς ή είχαν μαζί τους ποτά, τα οποία είχαν αγοράσει νωρίτερα από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ” λέει ο κ. Μάγκος.

Και σημειώνει: “Πριν από τις επισκέψεις σχολείων, υπογράφονται από τους μαθητές υπεύθυνες δηλώσεις ή υπάρχουν σχετικές βεβαιώσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Παρ’ όλα αυτά, η αστυνομία δεν τις κάνει δεκτές και επιβάλλει βαριά πρόστιμα. Η αστυνομία καλώς κάνει ελέγχους, αλλά δεν γίνεται να φταίνε πάντα οι καταστηματάρχες”.

 

“Δεν εφαρμόζεται ποτέ η νομοθεσία”

Από την πλευρά του ο Δαμιανός Δουίτσης, ιδρυτικό μέλος Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων “Όασις”, αναφερόμενες στο δίπολο αλκοόλ και ανήλικοι, επιμένει ότι ποτέ δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. “Πάρτε για παράδειγμα τα αλκοολούχα αναψυκτικά ή το γεγονός ότι οποιοδήποτε παιδί μπορεί να αγοράσει αλκοόλ ακόμη και από το περίπτερο”, λέει ο κ. Δουίτσης. “Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ σε νεαρή ηλικία σημαίνει μαγκιά και ότι αυτός που το καταναλώνει είναι ανώτερος από τους υπόλοιπους, αφού συμπεριφέρεται σαν μεγάλος”, προσθέτει.

Γερά ποτήρια οι νέοι

Ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάζονται να είναι τα ποσοστά των Θεσσαλονικέων, ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της “Όασις”. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε 502 άτομα.

Η πλειοψηφία των νέων (43,8%) καταναλώνει αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παρατηρείται στους νέους που πίνουν αλκοόλ πολύ συχνά, πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, το οποίο φτάνει το 18,7%.

Τα δημοφιλέστερα μέρη κατανάλωσης είναι οι καφετέριες, τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα “για ποιους λόγους πίνετε;”: Το 96,5% δήλωσε πως πίνει για διασκέδαση, το 75,7% για χαλάρωση, το 75,2% επειδή πίνει η παρέα ή ο σύντροφος και το 54,2% για να ξεφύγει από τα καθημερινά προβλήματα.

Πάντως, η σημαντικότερη συνέπεια κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η αδυναμία ανταπόκρισης στη δουλειά ή τις σπουδές την επόμενη μέρα, ενώ ακολουθούν και τα προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Επίσης, το 37,1% δήλωσε πως την επόμενη μέρα έχουν “κενά μνήμης”, ενώ το 32,5% απάντησε πως έχει κάποιον συγγενή ή φίλο που αντιμετωπίζει ή αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Πηγή: άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία 17/04/2007

 

Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων “Όασις” ιδρύθηκε το 2002, με πρωτοβουλία πρώην εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγο. Βρίσκεται στην οδό Μοσκώφ 12 (τηλ. 2310 508598-9) και το επισκέπτονται κάθε μήνα περί τα 500 άτομα.