Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Νομίζεις ότι αλκοολικός είναι μόνο αυτός που πίνει καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ φανερά ή κρυφά, που γίνεται βίαιος χωρίς λόγο, που δεν μπορεί να δουλέψει…; Μάθε ότι υπάρχουν και άλλοι τύποι αλκοολικών που μπορεί να φαίνονται πιο ήπιοι, μπορούν όμως να αποδειχτούν εξίσου επικίνδυνοι και όχι μόνο για τους ίδιους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αλκοολισμός είναι μία από τις δέκα κυριότερες θανάτου διεθνώς καθώς μπορεί να έχει πολλές θανατηφόρες συνέπειες όπως ανακοπή καρδιάς, κίρρωση του ήπατος, καρκίνος, ή ακόμα και αυτοκτονία.
Το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στη διάγνωση και την αντιμετώπισή του είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αλκοολικός είναι όποιος κάνει υπερκατανάλωση αλκοόλ ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα, στο οποίο μπορεί να συμβάλλουν παράγοντες όπως η κληρονομικότητα (το παιδί ενός αλκοολικού έχει αυτομάτως τετραπλάσιο κίνδυνο να γίνει επίσης αλκοολικό) ψυχολογικά προβλήματα κ.ά. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ο κλασικός τύπος αλκοολικού (αυτός που ξυπνάει και ζητάει αλκοόλ, που γίνεται βίαιος χωρίς κανέναν απολύτως λόγο κ.λπ.) αλλά και άλλοι για τους οποίους πιθανόν δεν υποψιαζόμαστε καν ότι μπορεί να έχουν πρόβλημα, όπως π.χ. οι λεγόμενοι «αλκοολικοί του Σαββατοκύριακου».

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα, ο αλκοολισμός, όπως φαίνεται, βρίσκει τον τρόπο να ελίσσεται. Μια ασθένεια που μπορεί να κρύβεται για πολύ καιρό με τη συναίνεση της ίδιας της κοινωνίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Περιστασιακός αλκοολισμός είναι το φαινόμενο του να καταναλώνεις –όχι καθημερινά αλλά ανά διαστήματα- μία μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μεθώντας μέσα σε λίγο χρόνο. Κάποιος μπορεί π.χ. να ακολουθεί αυτή την πρακτική τα Σαββατοκύριακα ή σε γιορτές, γενέθλια κ.λπ. Επίσης τα άτομα που μπορεί να «επιδίδονται» σε αυτή τη μορφή αλκοολισμού συνήθως δεν πίνουν μόνα τους αλλά όταν είναι με παρέα, στο πλαίσιο της κατανάλωσης αλκοόλ «για κοινωνικούς λόγους». Μάλιστα, οι λεγόμενοι «αλκοολικοί του Σαββατοκύριακου συνήθως βγαίνουν με σκοπό να μεθύσουν». Επίσης το φαινόμενο μπορεί να συμβαίνει όχι μόνο μία μέρα ή μόνο από την Παρασκευή το βράδυ έως την Κυριακή,  αλλά για μία μεγαλύτερη περίοδο χωρίς όμως να γίνεται μόνιμη κατάσταση επί καθημερινής βάσης, τουλάχιστον όχι μέχρι να περάσει κάποιος καιρός.

Ο «αλκοολισμός του Σαββατοκύριακου» είναι πιο συνήθης στους άντρες ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας και γενικά στις πιο νεαρές ηλικίες.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Κάποιοι μπορεί να μην θεωρούν τον περιστασιακό αλκοολισμό εξίσου επικίνδυνο με την καθημερινή αλόγιστη κατανάλωση οινοπνεύματος, όμως η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειές του δεν είναι καθόλου αμελητέες. Πρώτον, εφόσον συμβαίνει τακτικά, μπορεί και αυτός να προκαλέσει προβλήματα υγείας και μάλιστα σοβαρά (δηλητηρίαση από αλκοόλ, νευρολογικές παθήσεις, προβλήματα του ουροποιητικού, καρδιαγγειακά και ισχαιμικά επεισόδια που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, γαστρεντερικές διαταραχές, αιματολογικά νοσήματα, επιπτώσεις στο έμβρυο αν το άτομο που πίνει είναι έγκυος, μυοσκελετικά αλλά και πολλά προβλήματα με τη μνήμη, γνωστικά και ψυχολογικής φύσης καθώς αυτή η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με κατάθλιψη κ.λπ.).  Επίσης ευθύνεται, όπως είναι αναμενόμενο, για τροχαία ατυχήματα, αυξανόμενα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (μια και πολύ συχνά τα άτομα σε κατάσταση μέθης δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης), τραυματισμούς σε καβγάδες κ.λπ. ακόμα και για αυτοκτονίες! Επιπλέον η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον περιστασιακό και τον «μόνιμο» αλκοολισμό είναι πολύ λεπτή με αποτέλεσμα συχνά τα άτομα να γίνονται δέσμιοι του ποτού χωρίς να το καταλάβουν, με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα (ενδοοικογενειακή βία, απώλεια ελέγχου της ζωής του ατόμου, προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς κ.λπ.)

ΠΙΟ ΒΛΑΒΕΡΟΣ ΑΠ’ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ

 Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι για τον περιστασιακό αλκοολισμό, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και μάλιστα σε σοβαρότερο βαθμό (καθώς μπορεί να είναι μόνιμη) και από τον χρόνιο αλκοολισμό εξαιτίας της νευροτοξικής επίδρασης που έχει αυτή η τακτική του «σταμάτα-ξεκίνα» στον οργανισμό μας. Όταν κάποιος είναι χρόνιος χρήστης αλκοόλ ο εγκέφαλός του αποκτά μια «ανεκτικότητα» σε αυτό καθώς συνηθίζει πιο ομαλά στην πρόσληψή του. Όμως το απότομο πέρασμα από τη νηφαλιότητα στη μέθη ανά διαστήματα τον σοκάρει καθώς εκλύονται μεγάλες ποσότητες γλουταμάτης. Αυτή είναι ένας νευροδιαβιβαστής που όταν είναι σε παραπάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα εμπλέκεται στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.  Θύματα αυτού του φαινομένου είναι κατά κύριο λόγο οι νεότεροι σε ηλικία χρήστες αλκοόλ.

 

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ;

 Συνήθως ο περίγυρος του ατόμου συνειδητοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το ποτό όταν οι συνέπειές του ( το άτομο δεν μπορεί να αποδώσει στη δουλειά του, γίνεται βίαιο, οξύθυμο κ.λπ.) έχουν πια γίνει φανερές, πράγμα που σημαίνει όμως ότι η κατάσταση έχει προχωρήσει. Αν λοιπόν έχεις δείγματα έστω και περιστασιακού προβλήματος από κάποιον δικό σου, φρόντισε να επέμβεις διακριτικά αλλά έγκαιρα να δει καταρχάς τον γιατρό του, ο οποίος μπορεί να τον καθοδηγήσει κατάλληλα και πιθανόν έναν ψυχολόγο.

15 % των αντρών δηλώνουν ότι έχουν χτυπήσει κάποιον μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Περίπου 16% «αλκοολικών του ΣΚ» αναφέρουν ότι τους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (οι γυναίκες σε τριπλάσιο ποσοστό από τους άντρες με το 50% από αυτές να είναι νεαρά κορίτσια) και 8% ότι έχουν εκμεταλλευτεί κάποιον σεξουαλικά εξαιτίας αυτής τους της συνήθειας.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι 4 φορές μεγαλύτερος στους αλκοολικούς του ΣΚ σε σχέση με τα άτομα που έχουν υγιή σχέση με το ποτό.

Γιατί το κάνουν

76% των αλκοολικών του ΣΚ το κάνουν «γιατί έχει πλάκα»

65% επειδή νιώθουν πιο κοινωνικοί

51% επειδή τους χαλαρώνει

41% επειδή τους βοηθάει να ξεχάσουν τα προβλήματα

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι για να αυξήσουν τις πιθανότητες να βρουν σεξουαλικό σύντροφο, για να καταπολεμήσουν το άγχος ή συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα με την οικογένειά τους, τη δουλειά κ.λπ.

 

Για κάθε πρόβλημα εξάρτησης από ουσίες ή αλκοόλ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΛΥΣΗ.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Όασις – Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων

2310 508598 & 6944 318118