Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 20%-30% ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας όπως πληροφορούμαστε από την Εφημερίδα «Καθημερινή», το αλκοόλ ευθύνεται για το 20%-30% των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή της Αττικής το 2017. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής κ. Σπανουδάκης τονίζει ότι οι πραγματικοί αριθμοί πίσω από αυτά τα ποσοστά, δηλαδή 174 νεκροί, 210 σοβαρά τραυματίες και 6.300 ελαφρά τραυματίες μέσα στο 2017, δείχνουν ότι απαιτείται να γίνει σοβαρή δουλειά για βελτίωση αυτής της κατάστασης, τόσο από το ίδιο το κράτος όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μία από τις κυριότερες αιτίες πρόσκλησης τροχαίων ατυχημάτων είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Είναι γνωστό ότι η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών αποτελεί μία από τις παραβάσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες άμεσα με την πρόκληση τροχαίων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μας, αιτία για το 20% έως 30% των θανατηφόρων τροχαίων είναι το αλκοόλ. Όσο μεγαλώνει η συμμετοχή οδηγών υπό την επίδραση του οινοπνεύματος, τότε αυξάνει και η βαρύτητα του τροχαίου», επισημαίνει ο κ. Σπανουδάκης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σπανουδάκης, η Τροχαία κάνει ότι μπορεί με διαρκείς προληπτικούς ελέγχους και αλκοτέστ σε καθημερινή βάση τόσο κατά τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα όσο και τις εορταστικές περιόδους, όμως η παραβατική συμπεριφορά των οδηγών εξακολουθεί να υφίσταται.

 

 

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την οδήγηση;

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι η υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού μειώνει την οδηγητική ικανότητα με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο χρόνος που απαιτείται ώστε ο οδηγός να καταφέρει να αντιδράσει όταν βρεθεί σε κατάσταση κινδύνου. Υπό την επήρεια αλκοόλ η αντίληψη του χώρου είναι μειωμένη, ενώ ο οδηγός χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει.

Εκτιμάται ότι μία μονάδα αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει το χρόνο αντίληψης της απόστασης κατά 20%. Οι μεθυσμένοι οδηγοί συνήθως υποτιμούν τις αποστάσεις και την ταχύτητα των άλλων οχημάτων στο δρόμο, η όραση τους επηρεάζετε,  επιβραδύνεται ο χρόνος αντίδρασης και είναι σίγουρο ότι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές του.

 

Η συγκέντρωση στο αίμα

 

Κάθε φορά που κάποιος πίνει, το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα μέσω των τοιχωμάτων του στομάχου και των εντέρων. Η ροή του αίματος το μεταφέρει στον εγκέφαλο και στη συνέχεια στο συκώτι. Το συκώτι, το οποίο είναι το όργανο που το διασπά, μπορεί να επεξεργαστεί μια μονάδα αλκοόλ την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι για να αποβάλεις το αλκοόλ από τον οργανισμό σου, χρειάζεσαι τόσες ώρες, όσα και τα ποτά που ήπιες. Οι μετρήσεις συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα γίνονται με αιμοληψία και χρησιμοποιούνται από τις αρχές για να ελέγξουν πόσο έχεις πιεί. Για παράδειγμα, αν η συγκέντρωση που καταγραφεί είναι 0.05, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στο σώμα υπάρχει 0,05g αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποθαρρύνουμε συγγενείς και φίλους από το να οδηγήσουν όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Ως οδηγοί οφείλουμε να συμμορφωθούμε με τους οδηγητικούς κανόνες και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στους άλλους και απέναντι στον εαυτό μας. Αν είμαστε εξαρτημένοι από το αλκοόλ αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα την απόφαση να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να μην θέτουμε σε κίνδυνο και τις ζωές άλλων ανθρώπων. Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί!

 

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ!

Όασις – Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων

2310 508598 & 6944 318118