Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Διαδόθηκαν ευρέως τη δεκαετία του 1960 και μέσω της μουσικής και των ΜΜΕ εισέβαλαν σε κάθε τομέα της ζωής.

Εκτιμάται ότι 208 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι τα άτομα που κάνουν χρήση είναι 20.000 και περισσότεροι από 9.000 κάνουν ενέσιμη χρήση.

Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζεις κάποιον που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τα ναρκωτικά. Το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό στις ΗΠΑ είναι το αλκοόλ. Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα που έχουν σχέση με τη χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου εφήβων στις ΗΠΑ.

Το επίσης ευρέως διαδεδομένο ναρκωτικό είναι η μαριχουάνα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά του 2008, το 3,9% του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ των 15 και 64 ετών κάνουν χρήση μαριχουάνας.

Οι νέοι σήμερα εκτίθενται νωρίτερα από ποτέ στα ναρκωτικά. Βάσει έρευνας του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ για το 2007, το 45% των μαθητών λυκείου σε όλη τη χώρα έχουν πιει αλκοόλ και το 19,7% έχουν καπνίσει μαριχουάνα κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

Στην Ευρώπη, πρόσφατες μελέτες σε 15χρονα παιδιά έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας κυμαίνεται από το 10% έως το 40%. Το υψηλότερο ποσοστό έχει αναφερθεί για τους εφήβους της Τσεχίας (44%), ακολουθεί η Ιρλανδία (39%), το Ηνωμένο Βασίλειο (38%) και η Γαλλία (38%). Στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι χρήστες κοκαΐνης μεταξύ 15 και 16 ετών είναι 4% έως 6%. Η χρήση κοκαΐνης από τους νέους αυξήθηκε σε Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο Νορβηγία και Γαλλία.

Σύμφωνα με έρευνα του 2006 στην Ελλάδα, το 19,4% του πληθυσμού έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η μαριχουάνα ή χασίς είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ναρκωτικό: το 19,3% έχει κάνει χρήση του και το 3,2% έχει κάνει χρήση και ενός επιπλέον ναρκωτικού.

 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Να μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι πήραν ναρκωτικά, όπως μας ανέφεραν οι ίδιοι:

-Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους

-Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν

-Επειδή βαριόντουσαν

-Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι

-Για να κάνουν την επανάστασή τους

-Για να πειραματιστούν

Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματά του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει με τη χρήση. Η πραγματική απάντηση είναι να πάρει κανείς τις πληροφορίες για τα ναρκωτικά κι όχι να κάνει χρήση.

 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Τα ναρκωτικά είναι στην ουσία δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που έχουν. Μία μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μία μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα). Μία ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει.

Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο:

Επηρεάζουν άμεσα το μυαλό. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του. Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμη και καταστροφικά. Τα ναρκωτικά μπλοκάρουν τις αισθήσεις, τόσο τις ανεπιθύμητες όσο και τις επιθυμητές. Έτσι, ενώ προσφέρουν βραχυπρόθεσμη βοήθεια στην ανακούφιση του πόνου, ταυτόχρονα εξαλείφουν τις ικανότητες, την εγρήγορση και θολώνουν την κρίση.

Τα φάρμακα είναι ουσίες που σκοπό έχουν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν ή να αλλάξουν κάτι στον τρόπο λειτουργίας του σώματος, να το κάνουν να λειτουργεί καλύτερα. Μερικές φορές είναι απαραίτητα. Αλλά δεν παύουν να είναι ναρκωτικά: δρουν ως διεγερτικά ή ηρεμιστικά και σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να σκοτώσουν. Αν, λοιπόν δεν χρησιμοποιείς τα φάρμακα όπως πρέπει, μπορεί να γίνουν τόσο επικίνδυνα όσο και τα παράνομα ναρκωτικά.

 

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ

 

Κανονικά, όταν ένα άτομο θυμάται κάτι, η διάνοια είναι πολύ γρήγορη και του φέρνει πολύ γρήγορα την πληροφορία. Αλλά τα ναρκωτικά θολώνουν τη μνήμη και δημιουργούν κενά. Όταν κάποιος προσπαθεί να πάρει μία πληροφορία από αυτή τη θολή ανακατωσούρα, ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί. Τα ναρκωτικά τον κάνουν να αισθάνεται χαζός και προκαλούν αποτυχίες στη ζωή του. Όσες περισσότερες αποτυχίες έχει, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή του και τόσο περισσότερο θέλει ναρκωτικά για να τον βοηθήσουν να επιλύσει το πρόβλημα.

 

Τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη δημιουργικότητα

 

Ένα ψέμα που λέγεται για τα ναρκωτικά είναι ότι σε βοηθούν να γίνεις πιο δημιουργικός. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Κάποιος που είναι θλιμμένος μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών για να νιώσει χαρούμενος, αλλά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Τα ναρκωτικά μπορεί να τον ανεβάσουν σε μία κατάσταση ψεύτικης ευθυμίας, αλλά όταν η επήρεια του ναρκωτικού περάσει, καταποντίζεται συναισθηματικά ακόμα χαμηλότερα από πριν. Τελικά, τα ναρκωτικά θα καταστρέψουν εντελώς κάθε ίχνος δημιουργικότητας του ατόμου.

 

Πηγή: drugfreeworld org.