Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ

 

Η Crystal Meth (Κρύσταλ μεθ) είναι η συντετμημένη ονομασία της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Είναι μία μορφή του ναρκωτικού μεθαμφεταμίνη.

Η μεθαμφεταμίνη είναι ένα ναρκωτικό χρώματος λευκού σε κρυσταλλική μορφή. Οι χρήστες το παίρνουν είτε σνιφάροντάς το (εισπέοντάς το από τη μύτη) ή καπνίζοντάς το ή παίρνοντάς το με ένεση. Μερικοί το παίρνουν ακόμη και από΄το στόμα, αλλά όλοι αναπτύσσουν μία ισχυρή επιθυμία να συνεχίσουν να το παίρνουν επειδή το ναρκωτικό δημιουργεί μία ψεύτικη αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας –ένα φτιάξιμο (ισχυρό συναίσθημα) αυτοπεποίθησης, υπερκινητικότητας και ενέργειας. Επίσης, μειώνει την όρεξη. Η επήρεια αυτών των ναρκωτικών γενικά, διαρκεί από 6 έως 8 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.

Την πρώτη φορά που το παίρνει κανείς μπορεί να νιώσει κάποια ευχαρίστηση, αλλά από την αρχή η μεθαμφεταμίνη αρχίζει να καταστρέφει τη ζωή του χρήστη.

Είναι ένα παράνομο ναρκωτικό που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη και άλλα ισχυρά ναρκωτικά. Έχει πολλές ονομασίες στην αργκό όπως κοκαΐνη των φτωχών, μεθ, κρακ, κιμωλία ή σπιντ που είναι και η πιο κοινή της ονομασία. Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη χρησιμοποιείται από άτομα όλων των ηλικιών, αλλά η πιο συνηθισμένη της χρήση είναι ως ναρκωτικό των κλαμπ και κυκλοφορεί στα νυχτερινά κλαμπ ή στα ρέιβ πάρτυ. Οι πιο συνηθισμένες της ονομασίες στην αργκό είναι πάγος ή γυαλί.

Είναι μία επικίνδυνη και ισχυρή χημική ουσία, και όπως όλα τα ναρκωτικά, είναι ένα δηλητήριο το οποίο πρώτα ενεργεί ως διεγερτικό και στη συνέχεια αρχίζει να καταστρέφει συστηματικά το σώμα. Κατά συνέπεια συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, στα οποία περιλαμβάνονται απώλεια μνήμης, επιθετικότητα, ψυχωτική συμπεριφορά και πιθανή βλάβη στη καρδιά και τον εγκέφαλο.

Η μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και αναλώνει τις φυσικές δυνάμεις, δημιουργώντας μία ολέθρια εξάρτηση η οποία μπορεί να ανακουφιστεί μόνο με τη λήψη περισσότερου ναρκωτικού.

Το φτιάξιμο με την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα έντονο και πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι εθίστηκαν από την πρώτη φορά που το πήραν.

«Το δοκίμασα μία φορά και ΜΠΟΥΜ! Εθίστηκα», λέει ένας εθισμένος χρήστης που έχασε την οικογένειά του, τους φίλους του, τη δουλειά του ως μουσικός και κατέληξε άστεγος.

Ο εθισμός λοιπόν, είναι ένας από τους σκληρότερους εθισμούς σε ναρκωτικά και δύσκολος στη θεραπεία του και πολλοί πεθαίνουν πιασμένοι σε αυτή την παγίδα.

 

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Κυκλοφορεί σε μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης η οποία είναι άοσμη, πικρή και διαλύεται εύκολα σε νερό ή αλκοόλ. Η σκόνη υπάρχει και σε άλλα χρώματα όπως καφέ, γκριζοκίτρινο, πορτοκαλί ακόμα και ροζ. Μπορεί επίσης να συμπιεστεί σε μορφή χαπιών. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η σκόνη μπορεί να σνιφαριστεί, να καπνι8στεί ή να ληφθεί με ένεση. Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη κυκλοφορεί σε καθαρούς χοντρούς κρυστάλλους που μοιάζουν με πάγο, και συνήθως καπνίζεται.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Είναι μία συνθετική, τεχνητή χημική ουσία που παρασκευάζεται συνήθως σε κρυφά και παράνομα εργαστήρια με τη χρήση διαφόρων μορφών αμφεταμίνης (επίσης διεγερτικό ναρκωτικό) ή παραγώγων της, τα οποία αναμιγνύονται με διάφορες χημικές ουσίες για να ενισχύουν τη δραστικότητά της. Τα κοινά χάπια για το κρύωμα χρησιμοποιούνται συχνά ως βάση για την παραγωγή του ναρκωτικού. Ο «μάγειρας» της μεθαμφεταμίνης βγάζει το ενεργό συστατικό από αυτά τα χάπια και για να την κάνει πιο δυνατή συνδυάζει τα συστατικά με χημικά, όπως οξύ μπαταρίας, αποφρακτικό αποχετεύσεων, φωτιστικό πετρέλαιο και αντιψυκτικό. Αυτές οι επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι δυνητικά εκρηκτικές και επειδή οι μάγειρες της μεθαμφεταμίνης είναι και οι ίδιοι χρήστες και καθώς είναι αποπροσανατολισμένοι, συχνά υφίστανται σοβαρά εγκαύματα παραμορφώνονται ή σκοτώνονται όταν το υλικό που παρασκευάζουν εκρήγνυνται. Τέτοια ατυχήματα θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινά σπίτια ή κτίρια.

Τα παράνομα εργαστήρια δημιουργούν επίσης πολλά τοξικά απόβλητα –η παραγωγή μισού κιλού μεθαμφεταμίνης παράγει 2,5 κιλά αποβλήτων. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε αυτά τα απόβλητα μπορεί να δηλητηριαστούν και να αρρωστήσουν.

 

ΟΙ ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗΣ

Βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στο άτομο

 

Χαρακτηριστική φωτογραφία με εμφανή τα αποτελέσματα της χρήσης μεθαμφεταμίνης

 

Σε πλήρη κατάρρευση ο χρήστης επιστρέφει σε μία πολύ άσχημη κατάσταση, λιμοκτονεί, είναι αφυδατωμένος και νιώθει σωματικά, διανοητική και συναισθηματικά απόλυτα εξαντλημένος. Αυτό το στάδιο διαρκεί συνήθως μεταξύ 2 και 14 ημερών. Αυτό οδηγεί σε επιβεβλημένο εθισμό, καθώς η λύση γι’ αυτή την κατάσταση είναι να πάρει περισσότερη αμφεταμίνη.

 

Η λήψη μεθαμφεταμίνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης δημιουργεί μία ψεύτικη αίσθηση ευεξίας και ενέργειας κι έτσι το άτομο θα συνεχίσει να ξεπεράσει γρήγορα τα όρια αντοχής του σώματός του. Κατά συνέπεια, οι χρήστες ναρκωτικών μπορεί να βιώσουν μία σοβαρή «συντριβή» ή μία σωματική και διανοητική εξάντληση μετά την εξασθένιση του ναρκωτικού. Καθώς η συνεχής χρήση του ναρκωτικού μειώνει τη φυσική αίσθηση της πείνας, οι χρήστες μπορεί να υποστούν ακραία απώλεια βάρους. Οι παρενέργειες μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν: διαταραγμένο ύπνο, υπερκινητικότητα, ναυτία, εσφαλμένη αντίληψη δύναμης, αυξημένη επιθετικότητα και οξυθυμία. Άλλες σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αϋπνίες, σύγχυση, παραισθήσεις, άγχος και παράνοια. Σε μερικές περιπτώσεις η χρήση μπορεί να προκαλέσει παροξυσμούς που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

 

Βλάβες από μακροχρόνια χρήση

Μακροπρόθεσμα, η χρήση μεθαμφεταμίνης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες: ταχυκαρδία και αύξηση πίεσης αίματος, βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου η οποία μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση ή αρρυθμίες που οδηγούν σε καρδιαγγειακή κατάρρευση ή θάνατο. Μπορεί να προκληθούν βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και τους πνεύμονες.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι χρήστες υφίστανται βλάβες στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένισης μνήμης και αυξανόμενη ανικανότητα αντίληψης των αφηρημένων εννοιών. Εκείνοι που συνέρχονται βιώνουν συνήθως χάσματα μνήμης και ακραίες αλλαγές διάθεσης.

Σε πλήρη κατάρρευση ο χρήστης επιστρέφει σε μία πολύ άσχημη κατάσταση, λιμοκτονεί, είναι αφυδατωμένος και νιώθει σωματικά, διανοητική και συναισθηματικά απόλυτα εξαντλημένος. Αυτό το στάδιο διαρκεί συνήθως μεταξύ 2 και 14 ημερών. Αυτό οδηγεί σε επιβεβλημένο εθισμό, καθώς η λύση γι’ αυτή την κατάσταση είναι να πάρει περισσότερη αμφεταμίνη.

Τα συμπτώματα στέρησης από την ουσία είναι η κατάθλιψη, η απώλεια της ενέργειας και η ανηδονία (ανικανότητα να νιώσει κανείς την οποιαδήποτε ευχαρίστηση). Βιώνει μία ακατανίκητη επιθυμία να πάρει περισσότερη μεθαμφεταμίνη και συχνά έχει τάσεις αυτοκτονίας.

 

Πηγή: drugfreeworld org.