Άρθρα

- ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ECSTASY

Χορεύοντας με το θάνατο

Το έκσταση είναι παράνομο. Η Δίωξη Ναρκωτικών των ΗΠΑ το κατατάσσει ως «ναρκωτικό του Πίνακα Ι», μια ταξινόμηση που αναφέρεται στις επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες δεν έχουν ιατρική χρήση. Άλλα ναρκωτικά του «Πίνακα Ι» είναι η ηρωίνη και το LSD. Οι κυρώσεις για την κατοχή, διανομή και παραγωγή Έκστασης είναι φυλάκιση από 4 χρόνια έως και ισόβια και πρόστιμο από 250.00-4 εκατ. δολάρια, ανάλογα με την ποσότητα του ναρκωτικού που έχει κανείς στην κατοχή του.

Δυστυχώς το Έκσταση είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή ναρκωτικά στη νεολαία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος των ΗΠΑ ο αριθμός χρηστών του Έκσταση παγκοσμίως είναι περίπου 9 εκατ. Στην πλειονότητά τους οι χρήστες είναι έφηβοι και νέοι.

Το Έκσταση είναι άκρως επικίνδυνο όταν αναμειγνύεται με αλκοόλ και μπορεί να γίνει θανατηφόρο.

 

Τι είναι το Έκσταση;

Αυτό που ονομάζεται Έκσταση σήμερα μπορεί να περιέχει ένα ευρύ μείγμα ουσιών -από LSD, κοκαΐνη, ηρωίνη, αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες μέχρι ποντικοφάρμακο, καφεΐνη,  αντιπαρασιτικό σκύλων κλπ. Παρά τα χαριτωμένα   λογότυπα που βάζουν στα χάπια οι έμποροι ναρκωτικών, αυτό που κάνει το Έκσταση ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι ο χρήστης ποτέ δεν ξέρει πραγματικά τι παίρνει. Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν οι χρήστες αυξάνουν τη δόση αναζητώντας να φτιαχτούν όπως κάποια προηγούμενη φορά, χωρίς να γνωρίζουν ότι ίσως να παίρνουν έναν  εντελώς διαφορετικό συνδυασμό ναρκωτικών.

Το Έκσταση, συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή δισκίου αλλά μπορεί επίσης να ληφθεί με ένεση ή με άλλους τρόπους. Το υγρό Έκσταση είναι στην πραγματικότητα GHB, ένα κατασταλτικό του νευρικού συστήματος – ουσία που μπορεί επίσης να βρεθεί σε καθαριστικά αποχετεύσεων, προϊόντα αφαίρεσης δαπέδων ή διαλυτικές ουσίες για λίπη ή γράσα.

 

Πλασματικό χάπι της αγάπης- Όταν πέφτει η μάσκα του Έκσταση

Το έκσταση συχνά αποκαλείται «χάπι της αγάπης» γιατί αυξάνει την αντίληψη του χρώματος και του ήχου και επίσης δίνει την ψευδαίσθηση ότι κάνει πιο έντονες τις αισθήσεις όταν ένα άτομο αγγίζει ή χαϊδεύει ένα άλλο, ειδικά κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αλλά το Έκσταση περιέχει παραισθησιογόνα, δηλαδή ναρκωτικά τα οποία επιδρούν στη διάνοια και κάνουν τους ανθρώπους να βλέπουν ή να αισθάνονται πράγματα τα οποία δεν  είναι πραγματικά εκεί. Τα παραισθησιογόνα μπερδεύουν εικόνες στη διάνοια και μπορεί να «πετάξουν» το άτομο σε μια εμπειρία του παρελθόντος γεμάτη τρόμο ή θλίψη, στην οποία το άτομο κολλάει χωρίς καν να το συνειδητοποιεί.

Η παρουσίαση του Έκσταση σαν «το χάπι της αγάπης» είναι ένα από τα πολλά ψέματα τα οποία διαδίδονται γι’ αυτό το ναρκωτικό.

Το Έκσταση βλάπτει συναισθηματικά και οι χρήστες συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη, σύγχυση, σοβαρή νευρικότητα, παράνοια, ψυχωτική συμπεριφορά και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

 

Οι επιπτώσεις από τη χρήση του Έκσταση

Το Έκσταση καταστέλλει τα σήματα συναγερμού που δίνει το σώμα. Έτσι, μετά τη λήψη του ναρκωτικού, ένα άτομο κινδυνεύει να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια και την αντοχή του. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει πάρει Έκσταση μπορεί να μη συνειδητοποιήσει ότι υπερθερμαίνεται και να λιποθυμήσει ή ακόμα και να πεθάνει από θερμοπληξία.

 

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 • Εξασθένηση της κρίσης
 • Ψεύτικη αίσθηση στοργής
 • Σύγχυση
 • Κατάθλιψη
 • Προβλήματα ύπνου
 • Έντονο άγχος
 • Παράνοια
 • Έντονη επιθυμία για ναρκωτικά
 • Ένταση στους μύες
 • Αδυναμία και ρίγη ή πρήξιμο
 • Ακούσιο σφίξιμο των δοντιών
 • Θολή όραση
 • Ναυτία –

 

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 • Μακροχρόνια βλάβη του εγκεφάλου που επηρεάζει τη σκέψη και τη μνήμη
 • Βλάβη σε τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες του, όπως η μάθηση, ο ύπνος, το συναίσθημα
 • Είναι σαν να διαλύεται το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου και μετά να συναρμολογήθηκε ανάποδα
 • Εκφυλισμός των νεύρων και των απολήξεων τους
 • Κατάθλιψη, νευρικότητα, απώλεια μνήμης Βλάβη στα νεφρά
 • Αιμορραγία
 • Ψύχωση
 • Καρδιαγγειακή κατάρρευση
 • Σπασμοί
 • Θάνατος

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΘΙΣΤΩ ΣΤΟ ΕΚΣΤΑΣΗ;

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ No 1: Ήδη από το 1995, λιγότερο από!/ 8 ψτο 10% του Έκσταση που κυκλοφορούσε στην αγορά ήταν καθαρό MDMA. Σήμερα, ο χρήστης του Έκσταση παίρνει συνήθως ένα μείγμα με πολλά και διάφορα ναρκωτικά, και συχνά τοξικές ουσίες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ No 2: Πρέπει κανείς να αυξάνει Ι ^συνεχώς την ποσότητα του ναρκωτικού που παίρνει ώστε να νιώθει τις ίδιες επιδράσεις. Οι χρήστες λένε ότι η επίδραση του Έκσταση μειώνεται σε μεγάλο βαθμό μετά την πρώτη δόση. Και καθώς παίρνει κανείς όλο και περισσότερο ναρκωτικό, οι παρενέργειες αυξάνονται επίσης.

Επειδή η επιθυμητή επίδραση από τη χρήση μειώνεται, το άτομο δοκιμάζει άλλα ναρκωτικά που είναι ακόμα πιο επικίνδυνα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ Νο 3: Οι χρήστες νιώθουν την ανάγκη να κάνουν χρήση και άλλων ναρκωτικών, όπως ηρωίνη ή κοκαΐνη, για να αντιμετωπίσουν το διανοητικό και σωματικό πόνο τον οποίο νιώθουν, όταν «προσγειώνονται» από το Έκσταση. Το 92% απ’ αυτούς που παίρνουν Έκσταση κάνουν χρήση κι άλλων, πιο σκληρών ναρκωτικών.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ Νο 4: Η εσφαλμένη αντίληψη ότι ένα άτομο νιώθει καλά μόνο όταν έχει πάρει Έκσταση οδηγεί στην επιθυμία να το πάρει πιο συχνά και όχι μόνο σε ρέιβ ή τέκνο πάρτι. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα διεγερτικά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν Έκσταση έστω κι αν βίωσαν τις δυσάρεστες παρενέργειες του.

 

Επιστημονικές πληροφορίες

Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για το Έκσταση : οι οποίες δείχνουν ότι:

Το Έκσταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι; Όπως στην περίπτωση ενός 14χρονου κοριτσιού που πέθανε απ’ αυτό, παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών να τη σώσουν με  μεταμόσχευση συκωτιού.

Το Έκσταση αναμιγνύεται μερικές φορές με ουσίες όπως το ποντικοφάρμακο.

Νεαρά άτομα έχουν πεθάνει από αφυδάτωση, εξάντληση και καρδιακή προσβολή ως αποτέλεσμα της υπερβολικής δόσης Έκστασης.

Το Έκσταση μπορεί να προκαλέσει ζημία στα νεφρά, στο συκώτι και στον εγκέφαλο, καθώς και μόνιμες αλλοιώσεις στον ιστό του εγκεφάλου.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα Έκστασης μπορεί να είναι αρκετά τοξική ώστε να δηλητηριάσει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

 

Βλέποντας πίσω από την παραπλανητική διαφήμιση για τα ναρκωτικά

Η θετική εικόνα των ναρκωτικών προέρχεται κυρίως από την «ηρωοποίησή» τους μέσω του κινηματογράφου και της μουσικής.

Το Έκσταση έγινε το αντικείμενο παραπλανητικής διαφήμισης. Όπως διαπίστωσε ένας παρατηρητής των ΜΜΕ: «Είναι λες και ένας έξυπνος μάγος του μάρκετινγκ εφάρμοσε μία καμπάνια γι’ αυτό.»

 

«Το Έκσταση με έφερε σε κατάσταση τρέλας. Μια μέρα δάγκωσα ένα ποτήρι, ακριβώς όπως θα δάγκωνα ένα μήλο. Έπρεπε να νιώσω το στόμα μου γεμάτο από κομμάτια γυαλιού για να καταλάβω τι μου συνέβαινε. Μια άλλη φορά έσκιζα υφάσματα με τα δόντια μου επί μία ώρα.»

 

Τι θα σου πουν οι έμποροι

Σε πλησιάζουν ως φίλοι και προσφέρονται να σε «βοηθήσουν» με «κάτι που θα σε ανεβάσει». Το ναρκωτικό θα σε «βοηθήσει να μπεις στην παρέα» ή «θα σε κάνει να δείχνεις άνετος».

Οι έμποροι ναρκωτικών, που το κίνητρο τους είναι το κέρδος που βγάζουν, θα πουν οτιδήποτε για να σε κάνουν να αγοράσεις τα ναρκωτικά τους.

Θα σου πούνε ότι αν πάρεις Έκσταση «θα έχεις πολλά κορίτσια.»

Δεν τους ενδιαφέρει που τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη ζωή σου, φτάνει να πληρώνονται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα. Πρώην έμποροι παραδέχτηκαν ότι βλέπουν τους πελάτες τους σαν «πιόνια σ’ ένα παιχνίδι σκακιού.»

Μάθε τα δεδομένα για τα ναρκωτικά. Πάρε τις δικές σου αποφάσεις.

 

 

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά;

Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξει κάτι στη ζωή τους.

Να μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι πήραν ναρκωτικά, όπως μας ανέφεραν οι ίδιοι:

 • Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
 • Για να ξεφύγουν ή να χαλαρωθούν
 • Επειδή βαριόντουσαν
 • Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι
 • Για να κάνουν την επανάστασή τους
 • Για να πειραματιστούν

 

Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με τη χρήση. Η πραγματική απάντηση είναι να πάρει κανείς τα δεδομένα σχετικά με τα ναρκωτικά και όχι να κάνει χρήση.

 

Στην φωτογραφία είναι ορατά τα αποτελέσματα από την χρήση Ecstasy και μεθαμφεταμινών.

 

Όασις – Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων

Μοσκώφ 12 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 508598-9 και 6944 318118